Skriv inn søkeord...

Søker...

Ingen produkter samsvarer med søket ditt.

  1. Forside
  2. Frastøtende magneter

Frastøtende magneter

Hvorfor frastøter magneter hverandre?

Et spørsmål vi ofte får er: hvorfor virker ikke magnetene? Det korte svaret er at det heldigvis er ganske enkelt å "fikse", ettersom alle magneter har en nord- og en sydpol, og kan dermed både tiltrekke og frastøte hverandre. La oss gå gjennom et par forskjellige scenarier.

Magnetene virker ikke

For eksempel, hvis du har limt noen magneter opp i en magnetisk lukkemekanisme til døren, og magnetene "ikke virker" er det mest sannsynlig fordi du har satt de samme polene mot hverandre - dvs. nord mot nord eller sør mot sør. Dette kan fikses ved å rette motpolene mot hverandre, slik at du har nord og sør mot hverandre. Magneter kan kun miste magnetismen sin ved å bli utsatt for harde slag, voldsom varme eller kulde. Selv en ødelagt magnet vil fortsatt fungere. Så, hvis du oppdager at magneter "ikke virker" fordi de ikke tiltrekker hverandre, bør du simpelthen snu en av magnetene (eller hvis det er lim-magneter: velge en fra raden med motsatt pol).

Les mer om tiltrekkende poler her.

Alle produkter - Frastøtende magneter

Alle magneter har en nord- og en sydpol. Selv når de er ødelagte, får de rett og slett en ny magnetisering i hver del av de to nye magnetbitene - fremdeles med nord- og sørpol.

Magnetene har blitt for varme

Foruten det faktum at avstanden mellom magnetene er en dreper av magnetismen, er varme det verste ... For en magnet, som blir oppvarmet utover maks arbeidstemperatur, mister sin magnetisme permanent. De fleste neodymmagneter har en arbeidstemperatur på 80°C, mens ferritmagneter tåler opptil 250°C. (vises på hvert varekort). Og det betyr at hvis du legger magneten i ovnen, i en sveisemaskin eller på annen måte utsetter magnetene for veldig høy varme, vil de ikke fungere lenger.

Derfor er det ekstremt viktig å velge riktig type magnet hvis du skal bruke magnetene i et varmt miljø.

Her er en liste over maks-temperaturer for standardmagneter:

● Neodym: 80°C
● Ferrit: 250°C
● Magnetbånd: 85°C

Det er viktig å påpeke at jo tynnere en magnet er, jo skjørere er de. Du vil derfor kunne oppleve at magneter med 1 mm. tykkelse, kan begynne å miste magnetismen allerede fra 60°C. Men har du en magnet som har samme tykkelse som diameter (f.eks. 10x10 mm.), tåler det ofte litt høyere temperaturer (faktisk opptil 140°C under ideelle forhold). Men igjen, det tar utgangspunkt i én test, og vi anbefaler aldri å presse de opp til maksgrensen for arbeidstemperaturen i lengre tid.

Magnetene har for blitt kalde

Ekstrem kulde kan også "ta livet av" magneter. Ferritmagneter tåler f.eks. bare ned til -40°C. Imidlertid mister de bare en del av magnetismen. Interessant, men det samme skjer ikke med neodymmagneter. Dette betyr blant annet at du vil kunne dyppe en neodymmagnet i flytende nitrogen uten at den blir skadet - mens en ferritmagnet vil miste mye av magnetismen sin i denne kulden.

Her er en liste over min. frysetemperaturer for standardmagneter:

● Neodym: tåler ekstrem kulde
● Ferrit: -40°C
● Magnetbånd: -20°C

Magnetene har mottatt slag

De fleste har sannsynligvis opplevd å ha en magnetisk knivskinne som plutselig ikke var så magnetisk lenger, eller et leketog med magneter i leddene, hvor magnetene plutselig ikke var i stand til å trekke hele toget. Det er imidlertid relativt enkelt å rette opp i magneter som har mottatt slag.

Kort forklaring: Når du gjentatte ganger slår magneter (som når du legger den tunge kokkekniven på magnetskinnen, eller når du slipper togvognene slik at de tiltrekkes av hverandre i høy hastighet), svinger polene litt - og du kan til og med si at polene blir "litt sprø".

Å fikse det: Ta en magnet i hånden og pek den ene enden mot magneten som skal magnetiseres. Før den sakte over den "sprø" magneten med veldig liten avstand mellom magneten du har i hånden og magneten du re-magnetiserer, og ta magneten bort når du når enden. Start på nytt ved å igjen føre magneten i hånden over den "sprø" magneten. Du må forestille deg at du tegner en horisontal D i luften. Etter ca. 10 ganger vil du oppdage at polene har blitt rettet opp og magneten virker igjen.

Magnetene er ødelagte

En ødelagt magnet fungerer fortsatt - så lenge den ikke er smuldret (da er den fortsatt magnetisk, men veldig vanskelig å bruke. Den får ganske enkelt en ny nord- og sørpol.

En ferritmagnet kan både knekke og få en bit slått av seg, uten at det skjer mye med magnetismen. Men vær forsiktig med ødelagte neodymmagneter - de er veldig skarpe, og hvis en liten flik neodym skjærer seg inn i huden din (som en splint), gjør det veldig vondt - og kan være vanskelig å fjerne den igjen fordi fliken er sprø og skjør. Så, vær forsiktig hvis en av dine kraftige neodymmagneter knekker.

Magnetene fungerer fortsatt ikke

Hvis ingen av de ovennevnte virker, så sjekk om det i det hele tatt er en magnet. Du kan kjøpe magnetisk metall, som til forvirring ser ut som magneter. Men det er ikke magneter - det er magnetisk metall. Dvs. de kan ikke brukes uavhengig som magneter, men de er gode som motpoler til magneter. Litt som et kjøleskap eller en tavle: de er magnetiske, men du vil ikke kunne bruke dem som magneter.