Vi sender samme dag, når du bestiller før 14:00 på virkedager

Skriv inn søkeord...

Søker...

Ingen produkter samsvarer med søket ditt.

  1. Forside
  2. Re-magnetisering av magneter

Re-magnetisering av magneter

Har magneten din mistet styrken? Denne guiden handler om hvordan du kan re-magnetisere magnetiseres som har mistet noe av styrken sin. Så lenge du ikke har utsatt magneten for ekstrem varme eller kulde, er det heldigvis ganske enkelt å gjøre magneten din magnetisk igjen.

Det krever en gjennomgang av litt teori, for å finne ut om magneten din har mistet magnetismen permanent, eller om polene bare har blitt litt "sprø" og må justeres igjen. Men for at du skal vite hvor enkel løsningen kan være, får du svaret med en gang:

Løsningen er å bruke enda en magnet
- og ja, det er virkelig så enkelt!

Men la oss starte med å gjennomgå magnetenes standard maks-arbeidstemperaturer - for å finne ut om magnetismen har gått tapt permanent eller midlertidig.

Maks arbeidstemperatur

● Neodym tåler opptil 80°C, men har ingen nedre grense.
● Ferrit tåler opptil 250°C og ned til -40°C
● Magnetbånd (og ark) tåler opptil 85°C og ned til -20°C

Unntak fra regelen: Ovennevnte temperaturer er kun veiledende. Jo tynnere en magnet er, jo skjørere er de. Du vil derfor kunne oppleve at magneter med 1 mm. i tykkelsen kan begynne å miste magnetisme allerede fra 60°C. Men, har du en magnet med samme tykkelse som diameter (f.eks. 10x10 mm.), tåler den ofte litt høyere temperaturer (faktisk opptil 140°C under ideelle forhold). Test de først hvis du trenger å bruke de i større maskiner etc. Men vi anbefaler alltid at du ikke presser magnetene opp til maksgrensen for arbeidstemperaturer over lengre tid, da det gjør oppsettet mer sårbart i forhold til temperatursvingninger.

PS. Det er ingen nedre grense for neodymmagneter, som betyr at du kan legge de i flytende nitrogen uten at de blir skadet.

Ingen temperaturpåvirkning?

Det er gode nyheter hvis magneten din ikke har blitt utsatt for høyere eller lavere temperaturer enn de i listen ovenfor: da er det ganske enkelt å magnetisere magneten din igjen (dvs. gi magneten magnetismen tilbake).

Som regel skyldes en svak magnet at magneten har fått mange slag. For eksempel. som når du setter knivene på den magnetiske knivskinnen, eller når du lar leketogene dine, med magnetledd kollidere igjen og igjen. Dette er noe folk flest kan forholde seg til, men slag kan også forekomme i maskiner der maskindelene stadig kolliderer og påfører magnetene slag, eller hvis du løfter metallplater med magneter, skjer selve tiltrekningen i høy hastighet.

Hvordan re-magnetiseres magneter?

Ta en magnet i hånden og pek den ene enden av magneten du har i hånden mot magneten som skal re-magnetiseres. Du kan enkelt finne ut hvilken ende av magneten du skal bruke mot magneten din, da det fremdeles vil være en viss tiltrekning/frastøtning fra den "gamle" magneten, hvis den ikke er permanent skadet. Du skal bruke enden med tiltrekning.
Før langsomt hånden med magneten over den "gamle" magneten fra den ene enden, med veldig liten avstand mellom de to magnetene, og ta magneten vekk når du kommer til enden av den "gamle" magneten. Start på nytt ved å føre magneten i hånden sakte over den "sprø" magneten. Du må forestille deg at du tegner en horisontal D i luften min. 10 gnager på samme måte. Da vil du oppdage at polene i den "gamle" magneten blir rettet opp, og at magneten vil fungere igjen. Du kan selvfølgelig fortsette dette til du oppnår ønsket effekt. Det er bare viktig at du lager D-bevegelsen i samme retning hele tiden.

Bruk disse magnetene til re-magnetisering

Disse magnetene er et godt bud, i passende størrelser, som er enkle å holde og har nok kraft til å virke fra den lille avstanden du skal føre dem i et D-mønster over magneten som har blitt "sprø":

Alle produkter - Re-magnetisering av magneter

Du kan i utgangspunktet bruke en magnet i hvilken som helst størrelse, så lenge den har min. samme bredde eller diameter som magneten du prøver å gjøre magnetiske igjen. Vi vil imidlertid ikke anbefale å gå lenger ned i størrelse enn disse magnetene, selv om magneten du trenger å magnetisere er mye mindre. Fordi det blir nesten umulig å holde en magnet som er mindre enn 10 mm i diameter riktig, og fortsatt ha full kontroll over magneten.

Hvis den gamle magneten din er større enn 10 mm., kan du finne mange flere kraftige magneter her.

Kontakt oss for mer informasjon

Tvil? Til sist, ikke nøl med å kontakte oss. Vi er klare i kundeservice hver ukedag i åpningstiden (og noen ganger til og med senere på mail), og vi har lang erfaring med å gjøre magneter magnetiske igjen. Vi vil gjerne hjelpe deg, hvis du er i tvil om noe.