• Rask leveranse

  • 2-7 dagers levering

  • Tilfredshetsgaranti

  • Sikker netthandel

Bestill på hverdager før 14:00 - da sender vi varene dine samme dag

Er magneten din isotrop eller anisotrop?

Er magneten din isotrop eller anisotrop? Og hva betyr det egentlig?

Vi er i noe av den mer perifere fysikken, hvor det sannsynligvis bare er de hardbarkede magnetfansen som henger på. Siden du er her, kan vi passende starte med å si: velkommen til klubben av magnetsupportere.

Men tilbake til isotropi og anisotropi: det handler om hvorvidt en magnet har en bestemt retning eller ikke.

Hva er isotropisk materiale?

Når man støper en magnet, lander de magnetiske polene hump til bump. Men la oss nå si at 70 % av det magnetiske materialet har nordpolen ute og 30 % er med sørpolen ut, da vil det være en nordpol, men bare ved 70 % av full styrke. Dette er det som kalles isotropisk.

Så isotropi er den enkleste, men også den svakeste løsningen.

Hva er anisotropisk materiale?

Du kan da velge å poste -behandle magneten for å justere polene, noe som gjør den anisotropisk. Rent praktisk utsettes magneten for et sterkt magnetfelt, som snur alt det magnetiske materialet slik at alle polene vender i samme retning. Dette betyr at du nå har 100 % nordpoler den ene veien og 100 % sydpoler den andre veien. Magneten oppnår dermed full styrke.

Dette er litt dyrere, da det krever litt mer arbeid og utstyr. Til gjengjeld får du en sterkere magnet.

En liten huskeregel

Regler å huske er fine å jobbe med når man jobber med fysikk. Så her kommer en liten (litt klønete) tommelfingerregel for forskjellen mellom isotrop og anisotrop: det korteste ordet isotrop er også materialet med kortest produksjonstid. Og når du legger til et "an" og gjør ordet lengre til anisotropisk, representerer det også en lengre produksjonstid. Så det starter som isotropisk materiale og så behandler du det til anisotropt materiale.

Hvorfor blir ikke anisotropisk materiale alltid avvist?

Anisotropisk etterbehandling er mye brukt for magnetbånd, men hvis anisotropi betyr en justering av polene, hvorfor frastøter ikke 2 stykker magnetbånd hverandre? Det gjør de ikke fordi magnetbånd er laget med magnetiske "striper". Det er litt vanskelig å forklare hvis du ikke har et magnetbånd å teste med samtidig, for du kan tydelig kjenne det når du prøver å sette to biter magnetbånd mot hverandre, at de tiltrekkes i "stadier ". Men vi tar det som en utfordring og prøver likevel å beskrive det med ord:

Se for deg en fotballbane hvor du går med gressklipperen og snur den når du kommer til slutten: så de klassiske stripene på fotballbane fordi gresset vender ulike retninger og dermed har en liten fargeforskjell. Litt likt er det med magnetbåndet: man sveiper polene i en stripe av gangen, slik at man får delvis blandede poler - d.v.s. en stripe med nord og en stripe med sydpolene utover... og så nord igjen osv. helt ned i magnetfolien.

Det er også derfor du må passe på å legge 2 stk. magnetbånd mot hverandre før du vugger om du skal bruke det som magneter motsatt hverandre. Magnetbåndet skal fange opp riktig polbane slik at det tiltrekkes (oppleves som et lite dytt eller rykk i magnetbåndet når man ikke fanger polene riktig... men polene er sterke og blir derfor "automatisk" tiltrukket i retningen til den sterkeste tiltrekningen til). Og hvis du har kuttet det på forhånd, kan det oppstå en liten skjevhet.

Iso-standard = ninja

Det er ingen sikker magnettrening, men det stopper oss aldri fra å fortsette med å ville lære mer om magnetisme. Fordi målet vårt er å gjøre magnetisme mer forståelig, fordi magneter er så geniale til så mange ting, og jo mer vi vet, jo bedre kan vi gi deg råd i valg av magneter til prosjektet ditt, slik at det blir riktig og perfekt fra starten av. Men det er veldig på tide å vise hvilken ISO-standardsertifisering du som bedrift har. Og siden det ikke finnes noen sertifisering innen magnetnerderi, er vi stolte over å være Iso Ninja sertifisert i henhold til danske standarder... som de eneste i Danmark. Og du er hjertelig velkommen til å teste kunnskapen vår, for vi følger samme filosofi som Pippi:

Hvis det er noe vi ikke vet, kan vi sikkert finne det ut for deg

strong>

Så hvis du ikke finner ut av det ved å lese vår vanlige spørsmål, fordi det mangler et emne, vil jeg gjerne høre fra deg. Og så melder vi oss av med et nytt FAQ-innlegg.