Bestill på hverdager før 14:00 - da sender vi varene dine samme dag

Skriv inn søkeord...

Søker...

Ingen produkter samsvarer med søket ditt.

  1. Forside
  2. Info om ferrittmagneter - hva er ferritt?

Info om ferrittmagneter - hva er ferritt?

Ferritt er en type magnet. For å forklare hva ferrittmagneter er, uten at det blir for teknisk, kan man si at ferrittmagneten er "lillebroren" til neodymmagneten. Derfor er det åpenbart å sammenligne de med neodymmagneter og magnetfolie, når man forklarer hva ferrittmagneter er og kan være.

For en magnet er ikke bare en magnet. Det har et formål, og for å gi deg mest mulig informasjon om hva du skal velge til prosjektet ditt, trengs det en liste over fordeler og ulemper sammenlignet med andre typer magneter.

Kort fortalt om ferritt:

  • De er billige magneter
  • Magnetfeltet deres er ikke så kraftig
  • De tåler høyere temperaturer
  • De er rustfrie
  • De kan brukes ute
  • De kan brukes uten belegg
  • Vanskelige å svelge (for barn og dyr)

Det siste punktet kan virke som merkelig informasjon, men det er faktisk viktig, for hvis man skal bruke magneter rundt barn og dyr, så må det skje under oppsyn. Og skulle skaden skje, er ikke ferrittmagneter like farlige å svelge som neodym. Men la oss si det en gang for alle:

Magneter er ikke leker. Og magneter skal ikke svelges.

Styrke og tap av styrke

Ferrittmagneter er ca. 9 ganger svakere enn neodymmagneter, hvis du sammenligner to magneter av samme størrelse.

I teorien mister magneter aldri kreftene sine. Men etter ca. 100 år kan man måle en forverring av magnetismen. Imidlertid kan andre faktorer enn tid demagnetisere en ferrittmagnet: sterk varme, gjentatte støt og påvirkning fra en kraftigere magnet (f.eks. neodym eller elektormagnetisme).

Ingenting skjer med en ferrittmagnet hvis den mister en liten bit. Det skal mye til for å knekke en ferrittmagnet, sammenlignet med en neodymmagnet.

Arbeidstemperatur og lagring

-40°C til 250°C

Ferrittmagneter tåler store temperatursvingninger sammenlignet med andre typer magneter. Men det er alltid lurt å oppbevare magneter ved romtemperatur når de ikke er i bruk. Magnetfeltet er heller ikke så kraftig, men hvis du har muligheten til å pakke dem inn, eller oppbevare dem i en skuff til du trenger å bruke dem igjen, er du sikker på at de er beskyttet mot slag eller andre påvirkninger som kan demagnetisere dem.

Her er noen av våre ferritmagneter:

 

Alle produkter - Info om ferrittmagneter - hva er ferritt?

Rå magneter

Det er veldig sjeldent å gi ferrittmagneter en overflate (også kalt belegg). Dette skyldes delvis 2 ting: det gir et lite tap av styrke, og belegget er ofte dyrere enn selve magneten. Det gir derfor ikke mye mening å gi dem et belegg. I tillegg tåler de å miste en liten bit av seg, uten at det påvirker magnetfeltet. Derfor har vi ikke ferrittmagneter med belegg her i nettbutikken. Imidlertid er det mulig å kjøpe ferrittmagneter som pottemagneter, der magnetene plasseres i en liten metallpotte. Men, markedet for ferrittpottemagneter er ikke så stort for øyeblikket.

Ikke bruk ferrittmagneter på klær eller overflater som er lyse eller delikate. Siden de er rå (dvs. uten belegg) og kan etterlate mørkegrå merker.

Utendørs bruk

Som vi kort har nevnt ovenfor, er ferrittmagnetene motstandsdyktige mot rust. Og det gjør dem ekstremt egnet til utendørs bruk. Sjekk imidlertid alltid magneter en gang i blant for mulige tap av styrke, da vind og værforhold kan være tøffe i Norge.

Elektronisk innflytelse

Selv om magnetfeltet til ferrittmagneter er svakt, bør du fortsatt bruke sunn fornuft og holde dem i sikker avstand fra elektroniske enheter, inkludert spesielt høreapparater og pacemakere. Det er ikke nødvendig å ta noen sjanser!