Vi sender samme dag, når du bestiller før 14:00 på virkedager

Skriv inn søkeord...

Søker...

Ingen produkter samsvarer med søket ditt.

  1. Forside
  2. Lim og magneter: Rengjøring og montering

Lim og magneter: Rengjøring og montering

Vil du montere magneter med lim? Så er det et par ting trenger å vite. Her er alle våre beste råd angående montering av magneter og metallplater med lim (både ved bruk av superlim og selvklistrende teip).

Hvis du tar hensyn til følgende ting, får du det beste resultatet. Så husk å lese hele innlegget - så du slipper å sitte igjen med magneter som faller ned.

Rengjøring av overflater

Når du trenger å sette opp magneter med lim, må overflaten rengjøres grundig og dette må gjøres med isopropylalkohol - du kan ikke bare bruke vanlig husholdningsalkohol, ettersom det etterlater oljerester på overflaten, og vanlig basisrengjøring er sjeldent nok til å gjøre overflaten klar til liming.

Er overflaten et lukket materiale (dvs. en glatt overflate som metall, glass eller akryl) må du først slipe med finkornet sandpapir, slik at materialet får en overflate som limet kan feste seg til. Etter dette er rengjøring ekstremt viktig.

Påføringstrykk på 1-2 kg.

Magnetene (eller metallplatene) må monteres med et jevnt fordelt påføringstrykk på 1-2 kg pr. cm2. - med andre ord: du bør bruke krefter når du fester magnetene, og du bør helst ha et jevnt fordelt trykk over hele overflaten. Hvis det er en avlang magnet du skal lime, bør du bruke flere fingrene til å trykke den fast.

Trykket er viktig slik at magneten presses helt til overflaten med en gang, så det ikke trenger inn oksygen til limet. Oksygen vil forstyrre herdingsprosessen, og da risikerer du å måtte starte på nytt.

Har du en stor gjenstand som skal limes fast? Da kan du med fordel føre en tung gjenstand over den magnetiske overflaten eller metallstykket. Bruk f.eks. en tykk hardback-bok, en kjevle, en tung boks osv.

Tørketid for lim

3 dagers hviletid (72 timer) er det mest optimale. På den tiden tørker limet helt.

Det avhenger mye av limet, hvor lenge du må holde trykket før det fester seg i både overflaten og gjenstanden som skal limes. Hvis du bruker UHU Max Repair superlim, som er egnet til magneter, bør limet sitte i ca. 5 minutter før det fester seg helt. Selvklistrende lim trenger bare et kort minutt. Etter dette har du fortsatt noen minutter til å flytte gjenstanden rundt litt, men sørg for at det ikke trenger oksygen inn, slik at herdingsprosessen stopper.

Limets styrke bygger seg opp i løpet av de første 24 timene. Og i løpet av de neste par døgn fester det seg så godt at det er nesten umulig å ta av igjen (se punkt nedenfor hvis du trenger å fjerne lim).

 

Alle produkter - Lim og magneter: Rengjøring og montering

Er det beskyttende folie på overflaten?

Materialer som akryl, polykarbonat og lignende kommer ofte med en beskyttende folie på overflaten, som beskytter mot støt og riper. Denne folien må fjernes i god tid før liming, da overflaten må avgasses helt. Gasser på overflaten ødelegger den kjemiske prosessen som får limet til å størkne, og det vil være nær umulig å lime f.eks. en akrylplate opp, rett etter at du har fjernet beskyttelsesfolien. La platen ligge uten folie i 24 timer før liming (gjelder alle typer lim og selvklistrende teip).

Husk alltid å rengjøre med isopropylalkohol, før du limer. Du kan ikke bruke vanlig alkohol (se avsnittet om rensing øverst i innlegget).

Overflater av tre krever særlig behandling

Ubehandlede treoverflater må bases før de kan monteres med 3M selvklistrende teip eller lim. Og har du en behandlet treflate som f.eks. har blitt behandlet med maling eller lakk, skal du pusse lett på overflaten slik at limet har noe å gripe tak i. Og husk alltid å rense av med isopropylalkohol før du fester limet til overflaten.

Optimal temperatur for lim

Den optimale tørketemperaturen er 15-20°C for både 3M selvklistrende og UHU superlim. Herdingsprosessen til limet vil stoppe hvis temperaturen faller under 13 ° C, så normal romtemperatur er en optimal temperatur, til når du trenger å henge noe opp med lim. Enten det er magneter, metall eller noe helt annet.

Til slutt, kontakt oss hvis du er i tvil om bruk av lim og 3M selvklistrende teip til magnetprosjektet - vi er klare i kundeservice hver ukedag og vil veldig gjerne veilede deg.

Hvordan fjerne lim

Hvis du bruker et kraftig lim og vil fjerne det igjen, finnes det heldigvis noen forskjellige løsninger. Imidlertid nevner vi bare typene som brukes til magneter og metallplater i dette innlegget.

Fjerning av superlim

Når du har satt opp noe med UHU Max Repair-superlim og vil ha det ned igjen - f.eks. hvis du har limt metall eller en magnet opp på veggen - fjern den ikke med en skrutrekker.  Limet må bare varmes opp til over 50 grader, og dette kan f.eks. gjøres med en hårføner.

Den nøyaktige temperaturen du trenger for å fjerne limet, avhenger av rommet du limte magneten eller metallplaten i, samt overflaten du limte på:

Hvis det er et veldig kaldt rom eller et veldig varmt rom, har limet "tilpasset" seg temperaturen over tid, og det kan derfor være en liten forskjell i hva sluttemperaturen skal være. Men i ca. 8 av 10 tilfeller holder det å bruke en hårføner. Og i tillegg til å være en lett tilgjengelig ting å ta tak i, slik at du kan unngå å ødelegge overflaten du har limt på, ødelegger du heller ikke magnetismen til magneter med en hårføner, da magnetene tåler opptil 80 grader.

Med tanke på overflaten du har limt på, er det selvfølgelig stor forskjell på glass, tre og metall. Grove overflater gir limet utrolig gode forhold for å bli sittende fast, så der kan det hende du trenger litt hjelp fra en skrutrekker for å løsne gjenstanden litt. Men likevel, la hårføneren gjøre det meste av jobben.

Fjern selvklistrende/dobbeltsidig teip

Hårføner er også din venn når det gjelder å fjerne 3M limet, som du har limt metallplatene eller magnetene opp med. Varm forsiktig opp med en hårføner rundt gjenstanden, og etter noen minutter er du klar til å vri dem av igjen.

Du må imidlertid være oppmerksom på at det kan være dobbeltsidig 3M-lim igjen på veggen. Imidlertid er det ofte lett å "rulle" av med en forsiktig hånd. Og hvis det sitter veldig fast, kan vi anbefale en skrape (en sånn man bruker til å sette opp folie, men en solid deigskrape kan også brukes, og ellers kan du bruke kanten av et kredittkort til å fjerne restene av 3M-limet).

Gir limet deg fortsatt utfordringer?

Lim har blitt en stor del av hverdagen vår, fordi vi anbefaler det til så mange prosjekter der ikke-magnetiske ting skal gjøres magnetiske - det krever enten skruer eller lim. Vi er derfor med i en ERFA-gruppe hvor vi kan be om råd, hvis vi er i tvil om en situasjon, og vi er selvfølgelig i tett dialog med våre leverandører av selvklebende produkter, så vi vil veldig gjerne høre fra deg, hvis du ikke kan få et limt element ned igjen med metodene vi har beskrevet ovenfor. Vi vil vi gjøre vårt beste for å gi deg råd, så lenge du beskriver utfordringene dine grundig for oss.

Vi er klare i vår kundeservice hver ukedag, og vi brenner for å gi deg den beste shoppingopplevelsen, så ikke nøl med å kontakte oss for råd om våre produkter.